sobota, 15 lutego 2014

Sałatka piękności

Ta feeria smaków, którą funduje nam ta sałatka, to rozkosz dla podniebienia. Chrupiący seler naciowy z orzechami włoskimi dostarcza niezwykłych doznań smakowych. Przez jednych uwielbiana, przez innych niesłusznie pomijana w menu. A szkoda. Seler zawiera wiele cennej witaminy E nazywanej witaminą młodości. Ponadto dwukrotnie więcej witaminy C, która jak wiadomo chroni nasz organizm przed przeziębieniami. Seler zawiera mnóstwo mikroelementów. Ułatwia odchudzanie. Połączony z jabłkiem oczyszcza skórę, likwiduje obrzęki, skórze przydaje blasku.
Składniki:
6 łodyg selera naciowego
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
garść nasion słonecznika
puszka ananasa
2 jabłka
sok z cytryny do smaku
2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
Rodzynki sparzyć. Łodygi selera myjemy i obieramy z wąsów. Drobno kroimy. Pokrojone w kostkę jabłko kropimy sokiem z cytryny, by nie zbrązowiało. Łączymy z selerem. Dodajemy małe kostki ananasa, odsączone rodzynki, słonecznik oraz orzechy włoskie, które możemy pokroić lub połamać na mniejsze kawałeczki. Na koniec olej. Wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz