czwartek, 22 września 2016
Ciasto dyniowe
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kardamonu
2 szklanki startej na tarce dyni Hokkaido
1/2 szklanki żurawiny
1/2 szklanki słonecznika
Tok pracy:
Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Miksując na wolnych obrotach, dodajemy naprzemiennie olej i mąkę. Następnie proszek do pieczenia, sodę i kardamon. Na koniec startą dynię, słonecznik i odcedzoną żurawinę. Wylewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Początek jesieni do bani-albo z banią :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!