Lato to
czas, kiedy chętniej w ciastach i deserach zaczynają królować
owoce. Kojarzone z lekkością i orzeźwieniem wypierają ciężkie
kremy i polewy. Ciasto do owocu jest tylko niewielkim dodatkiem,
który delikatnie spaja całą konstrukcję. Owoce cieszą oczy i
podniebienie. Dojrzałe truskawki są bogate w witaminę C, fosfor,
żelazo oraz antocyjany. Zawierają niewiele kalorii, a ich indeks
glikemiczny wynosi 25. Zbiory truskawek zaczynają się już na
początku czerwca, a kończą dopiero pod koniec sierpnia. Jest to
jeden z tych owoców, który ma zdecydowanie więcej zwolenników niż
przeciwników. Nieodzowny deser na długie, ciepłe letnie dni.
Idealnie komponuje się w towarzystwie ciasta biszkoptowego,
kruchego, galaretki, bitej śmietany a także czekolady. Owoc
niezwykle dekoracyjny, po który chętnie sięga większość
cukierników oraz piekarzy. Zmielone truskawki, to również idealne
połączenie w lekkich jogurtach i koktajlach, których nie powinno w
okresie letnim zabraknąć na naszych stołach. Wyśmienicie smakuje
jako mus. Delikatne drobinki owocu z powodzeniem łączą się z
galaretką i stanowią doskonałe uzupełnienie. Truskawki mają
słodko-kwaśny smak, który idealnie komponuje się z wieloma
deserami, ciastami, a także bywa mile widziany w postaci
orzeźwiających lodów. Truskawki cenione są nie tylko ze względu
na swój niepowtarzalny, soczysty aromat. Jest to produkt, który
świetnie smakuje w postaci konfitury, czyli marmolady, które to
nadzienie można łatwo wykorzystać przy pieczeniu pączków i
innych słodkości. Truskawki cieszę się również powodzeniem, ze
względu na łatwość ich magazynowania. Dzięki procesowi
zamrażania, można je przechowywać przez cały rok.Chętnie
wykorzystywanym przez cukierników i piekarzy warzywem jest rabarbar.
To niepozornie wyglądająca bylina o wielkich liściach i
ciemno-różowych ogonkach liściowych jest szczególnie ceniona za
swój kwaskowaty smak, który idealnie gasi pragnienie w letnie
upały. Ten wyjątkowy surowiec jest wykorzystywany przede wszystkim
podczas pieczenia placków drożdżowych i kołaczy. Rabarbar to
niewymagające warzywo, które zyskało sobie sympatię wielu
producentów wypieków. Bylina jest odporna na mrozy oraz susze.
Prawdopodobnie pochodzi z terenów południowej Syberii. Rabarbar
jest również używany jako dodatek to soków np. malinowego. Uważa
się, że wzmacnia jego smak. Na wielu polskich stołach można
spotkać kompot z rabarbaru. Coraz częściej używa się go do
produkcji lodów, które cenione są za swój niecodzienny smak.
Różowe ogonki rabarbaru oczyszcza się, zdejmując z nich
zewnętrzną, twardą skórkę. Pod nią kryje się soczyste,
chrupkie warzywo, które delikatnie posypane cukrem, puszcza sok. Maliny
mają cudownie intensywny, słodki smak, a wielu uważa je za
najlepsze ze wszystkich owoców. Maliny dobrze rosną w chłodnym i
wilgotnym klimacie. Najczęściej są sprzedawane ich różowe
odmiany, ale można również znaleźć czarne, żółte i złote
owoce. Są one istotnym składnikiem klasycznych deserów i idealnie
komponują się z innymi owocami. Maliny są dość łatwe w uprawie,
a ich owocami możemy cieszyć się od końca czerwca do września.
Maliny to bardzo delikatne owoce, które należy ze szczególną
uwagą myć. Pod strumieniem bieżącej wody rozpadają się na małe
drobinki. Mówi się, że najlepsze maliny do konsumpcji są w dniu
ich zbiorów.W
cukierni „U Zbyszka” w Knurowie również stawiają na
przygotowywanie swoich słodkości z naturalnych składników takich
jak: truskawki, rabarbar, jagody, wiśnie i czereśnie. Joanna
Taubert „Swoje owoce kupujemy od zaprzyjaźnionych dostawców, a
mniejsze partie tak jak teraz truskawki bezpośrednio od rolnika.
Bazujemy szczególnie na ciastach deserowych, natomiast deserów
lodowych, galaretek z owocami czy innych owocowych kompozycji można
skosztować w
kawiarni obok.” Cukiernia U Zbyszka podkreśla, że na rynku panuje
wyraźny trend na stosowanie naturalnych składników. Zimą, kiedy
owoców świeżych jest mniej do swoich wypieków używają owoców z
puszek jak: mandarynki, brzoskwinie i morele.Bardzo
smacznym owocem pochodzącym, aż z rejony Kaukazu jest czereśnia. W
Polsce można ją spotkać nawet i na pogórzu. Jej kuliste owoce,
mają czasami kształt małego soczystego serduszka. Czereśnie są
zwykle koloru czerwonego, ale znane i lubiane są również jej
czarne lub żółte odmiany. Ten owoc szczególnie został upodobany
przez szpaki, które często w okresie zbiorów rezydują na
drzewach. Nazwa czereśni pochodzi od starożytnego miasta w Turcji
Cerasus. Cukiernicy i piekarze chętnie sięgają po owoc czereśni
jako dodatek do swoich deserów. Za tymi owocami tęskni nasze
podniebienie w postaci przepysznych babeczek, tortów, sorbetów
czereśniowych, zapiekanych owoców w cieście francuskim, czy
półkruchym. Trudno tu o jakąkolwiek wstrzemięźliwość, gdy
chcemy się tymi owocami nacieszyć na cały rok. Nie mniej lubianą
jest kuzynka czereśni wiśnia. Kojarzona jest z przepięknymi,
kwitnącymi na różowo drzewami pod którymi w filmie Roba Marshalla
przechadza się tytułowa Geisha. Poeci jak William Shakespeare ,
Richard Lovelace, Edmund Spencer często porównywali usta do owocu
wiśni, który jest wyjątkowo ceniony za soczystą, ciemno-czerwoną
barwę. Odmiany uprawne wiśni dzielą się na szklanki, o soku
bezbarwnym oraz wiśnie sokowe o soku ciemnym, barwiącym. Owoce
wiśni doskonale smakują z ciastami drożdżowymi, czy półkruchymi.
Są niezwykle dekoracyjnym elementem przy wykańczaniu tortów. To
bez nich nie byłoby tortu szwarcwaldzkiego. Katarzyna
Komornicka z cukierni Hania w Gliwicach zachwala wyroby zakładu
„Nasze ciasta drożdżowe i kruche cieszą się wielkim
powodzeniem. Można spróbować również przepysznej tarty z
truskawkami”. Tarta rzeczywiście rozpływa się w ustach, a
pozostałe ciasta i ciasteczka kuszą swoimi barwami i świeżymi
owocami.Do
wyjątkowo wdzięcznych owoców należą jagody. Jest to owoc
rozpowszechniony na terenie Europy, Azji oraz Ameryki Północnej.
Jest wskaźnikiem kwaśnych gleb. Jagoda jest ceniona w
medycynie naturalnej jako środek działający przeciwbiegunkowo,
rozluźniający przy zaparciach, napar z jagód wykazuje działanie
przeciwgorączkowe. Jagody poprawiają ostrość widzenia . Zaleca
się ich jedzenie osobom narażonym na pylicę przede wszystkim
młynarzom, górnikom, kominiarzom. Nie można sobie wyobrazić lata
bez tych ciemnofioletowych owoców w postaci tradycyjnych
jagodzianek, lekkich ciast biszkoptowych czy fantastycznych lodów
jagodowych. Teraz pozostaje tylko czekać na owoce lata, które będą
nas zabierały w niebiański świat doznań smakowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz