Pierwszymi producentami sera byli pasterze mezopotamscy, którzy zauważyli, że z zsiadłego mleka powstaje pyszny produkt. Miało to miejsce około 10 tysięcy lat temu. Obecnie na świecie produkuje się cztery tysiące gatunków sera, z czego w Polsce około dziewięćdziesięciu. Sery są ważnym źródłem wapnia, białka, witaminy B12. Alternatywą dla ludzi cierpiących na choroby układu krążenia, nadwagę, nadciśnienie tętnicze może być spożywanie serów kozich o mniejszej zawartości tłuszczu. Do dnia dzisiejszego moje kubki smakowe wspominają przepyszny ser biały o mocno słonym smaku, który kosztowałam ponad dwadzieścia lat temu w Bułgarii z sałatką z pomidorów i świeżym chlebem. W Chorwacji zajadałam się na śniadanie ciepłym burkiem - rodzaj pieczywa z ciasta półfrancuskiego nadziewanego słonym, białym serem z mleka krowiego. Istna bomba kaloryczna. Roladki serowe to niezwykle smaczne i dekoracyjne przekąski, które znikają w oka mgnieniu. Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk, które można pokroić na mniejsze plasterki bądź całkiem spore kawałki.
Składniki:
Paczka sera żółtego o dość dużych plasterkach np. Gouda, Edam
2 duże serki topione np. Złoty Ementaler
szczypiorek
20 dkg dobrej kiełbasy lub szynki
1/2 kostki masła
4 jajka na twardo
sól , pieprz do smaku
Serki topione miksujemy z masłem, dodajemy pokrojone drobno w kostkę jajka, wędlinę, szczypiorek, przyprawy. Mieszamy i wykładamy na plasterek sera żółtego. Zwijamy roladki. Po skończeniu wkładamy wszystko do lodówki, by stwardniało np na trzy godziny. Roladki kroimy przed samym podaniem na mniejsze porcje. Smacznego!
zrobię to!
OdpowiedzUsuńPowodzenia!
OdpowiedzUsuńTEZ TO ZROBIE W NAJBLIZSZYM CZASIE :):):)
OdpowiedzUsuń