Składniki na farsz:
pół kilograma pieczarek
2 cebule
olej
białko jajka
pieprz, sól
Pieczarki obieramy, myjemy, ścieramy na grubej tarce. Dusimy z pokrojoną drobniutko cebulką dobre pół godziny. Odcedzamy na sicie. Gdy wystygnie dodajemy białko jajka, przyprawy do smaku.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
pół szklanki ciepłej wody
Wszystko zagniatamy, dolewając stopniowo wody.Ciasto wałkujemy na cienki placek. Uszka wykrawamy kieliszkiem o średnicy 5 cm. Nakładamy farsz, lepimy jak pierogi i zlepiamy przeciwległe rogi. Pierożki dobrze układać na lekko obsypanej mąką desce, ponieważ lubią się przylepić do podłoża. Wkładamy do posolonego wrzątku- można dodać łyżkę oleju do wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy trzy, cztery minuty. Smacznego!
Jednak zrobiłaś :) Gratuluję, na pewno były pyszne.
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńmmmmmmmmmmmmmmmmmm pychota:)
OdpowiedzUsuń