Parę dni temu na parapetówce na
Paryżu:) jadłam pyszną sałatkę z rukolą. Ten smak chodził za
mną kilka dni, aż w końcu doczekał się realizacji. Musiało
wykrystalizować się połączenie, do którego zachęciły mnie
propozycje kulinarne w najnowszym numerze Twojego Stylu. Mały kiedy
zobaczył na talerzu swoje danie zapytał tylko, czy to dekoracja :) Danie zatem wyszło niezwykle dekoracyjne, a
przy tym smaczne i zdrowe.
Składniki:
2 bagietki pełnoziarniste
1 pierś z kurczaka
8 plasterków boczku wędzonego
rukola
20 ml octu balsamicznego
1,5 łyżki miodu np. gryczanego
1 jajko na twardo
ser camembert....- serom dojrzewającym mówimy NIE w ciąży:)
2 łyżki oliwy
Pierś myjemy i wycieramy lekko ręcznikiem papierowym. Kroimy na paski, umieszczamy na rozgrzanym oleju z plasterkami naszego boczku. Smażymy jedną minutę z każdej strony. Dzięki tej krótkiej operacji mięso zamyka pory i jest soczyste. Po tym czasie wlewamy na patelnię rozmieszany miód z naszym octem balsamicznym i całość dusimy około 10 minut. Ocet z miodem powinny ładnie się skrystalizować, a mięso nabierze dzięki temu złocistej barwy. Na połówki bagietki układamy garść rukoli, a potem naprzemiennie kurczak, plasterki boczku, jajka i sera. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz