Składniki:
1 kg ziemniaków
10 dag mąki pszennej
łyżeczka soli
jajko
ser gorgonzola
trochę oliwy
kolorowy pieprz
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach około 45 minut. Obieramy ciepłe i ugniatamy praską. Formułujemy kopczyk, do środka wsypujemy sól, mąkę, wbijamy rozbełtane jajko. Szybko zagniatamy, do środka. Robimy małe wałeczki o średnicy około 2 cm i dzielimy na kawałeczki o szerokości 1,5 cm. Ja pominęłam opcję wałeczków i każdą kluskę formowałam sama. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek, wyjmujemy zaraz po wypłynięciu na powierzchnię wody. Gnocchi smakuje z dowolnym sosem. Swoje zaserwowałam z ciepłą oliwą, kawałkami gorgonzoli i kolorowym pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz