środa, 7 stycznia 2015

Basmati z sosem czosnkowo-śmietanowym

Mały wreszcie wrócił do szkoły po długiej przerwie świątecznej. Mróz trzyma. Piję z sok żurawiny. Na opakowaniu widnieje napis: na stres i zmęczenie. Ani jedno, ani drugie mnie nie dotyczą:) Brakuje mi witaminy C. Basen w takiej temperaturze, nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem...ale póki co innego nie ma. Ćwiczenia na stole, na podłodze....Maluch wdrapuje się na mnie i wesoło podskakuje na moim żołądku. Po chwili robimy samolocik. Na chwilę daje mi spokój, by potem wrócić jak bumerang.
Składniki:
20 dag ryżu basmati
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany 30%
zielona pietruszka
30 dag polędwicy z indyka
olej rzepakowy do smażenia
2 żółtka
sól, pieprz
Ryż przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Polędwicę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażymy na małym ogniu 5 minut. Do śmietany dodajemy rozbełtane żółtka i przyprawy, łączymy z polędwicą i czosnkiem, chwilę trzymamy na piecu, dopóki sos nie zacznie bulgotać, po minucie zdejmujemy. Podajemy z ryżem i zieloną pietruszką. Smacznego!


2 komentarze:

  1. mniam lubie to:), a ty nie szalej z tym mrozem i plywaniem, lepiej cwicz na sucho:) a moze wizyta u terapeuty????i nowy zestaw cwiczen? moze sie wybierzesz z siostra? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Najpierw RM, a potem pomyślę...:)

    OdpowiedzUsuń