Składniki:
3 jajka
1 i 1/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
45 dag szpinaku- rozmrozić i odsączyć na sicie jeśli jeśli jest mrożony
1 i 1/3 szklanki oleju kujawskiego
50 dag mascarpone
1 cukier waniliowy
maliny do dekoracji
Tok pracy:
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, stopniowo wlewamy olej. Następnie przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy po łyżce szpinaku i wszystko mieszamy. Ciasto wlewamy na blachę o średnicy około 25 cm. Spód powinien być wyłożony papierem do pieczenia, brzegi niekoniecznie. Ciasto piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Zostawić do wystudzenia. Po tym czasie odciąć 1/3 ciasta z góry i pokruszyć ją w misce. Ubić mascarpone i cukier waniliowy. Wyłożyć na ciasto, a następnie okruszki. Na wierzch poukładać maliny. Włożyć do lodówki na 2, 3 godziny. Smacznego!
Co zaczynasz? Pochwal się na mailu, please!
OdpowiedzUsuń