Składniki:
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki kakao
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 jajko
120 g płynnego miodu
1 łyżka cukru trzcinowego
60 g margaryny
masa marcepanowa 20 dag
dżem figowy
trochę cukru pudru
2 tabliczki czekolady
2 łyżki oleju rzepakowego
Margarynę, miód i cukier przygrzewamy w rondelku na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się wszystkich składników. Do miski przesiewamy mąkę, sodę, przyprawę i kakao, wbijamy całe jajko, łączymy łyżką. Wlewamy letnią masę miodową i wszystko miksujemy. Porcję wlewamy na blachę o 23cm/30 cm, wyrównujemy łyżką. Pieczemy 15-18 minut w temperaturze 175 stopni. Gdy piernik wystygnie kroimy ciasto na pół. Na spód nakładamy cienką warstwę dżemu. Marcepan rozwałkujemy, podsypując cukrem pudrem, by się nie kleił. Nakładamy na piernik z dżemem i dociskamy górną warstwą piernika. Na wierzch ciasta kładziemy drewnianą deseczkę i obciążamy. Wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przygotowujemy czekoladę i olej w kąpieli wodnej. Piernik kroimy na małe kosteczki i wkładamy nabite na patyk od szaszłyka do czekolady. Kostki układamy na folii spożywczej. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz