Składniki na blachę keksówkę:
3 jajka
kostka masła
2 łyżki miodu
niepełna szklanka cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao z wiatraczkiem
2 łyżki przyprawy do pierników
pół słoika konfitury ze śliwek
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
garść orzechów włoskich
Tok pracy:
masło, miód, konfiturę, kakao, przyprawy rozpuszczamy w rondelku, mieszając, nie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zawartość nam ostygnie, ubijamy całe jajka z cukrem pudrem na puszystą masę. Łyżką dodajemy powoli do ubitych jajek rozpuszczoną masę z rondelka, następnie przesiewamy mąkę
z proszkiem, sodą i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec wsypujemy pokruszone orzechy włoskie.
Całość wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170-175, około 45-55 minut. Najlepiej pod koniec pieczenia, sprawdzić patyczkiem. Kiedy ciasto wystygnie można je udekorować polewą, polecam gorzką czekoladę. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz