czwartek, 27 marca 2014

Lasagne z sosem beszamelowym

Lasagne to nic innego jak dobrze nam znany makaron z sosem mięsnym lub warzywnym. Ostatnio dwukrotnie wróciłam w swych zapędach kulinarnych do tego prostego, choć efektownego dania. Mały był zachwycony i zjadł trzy spore kawałki. Zastanawiam się, gdzie on to mieści, bo po treningu skonsumował dużą bułkę z nutellą, ostatnią porcję lasagne oraz dwa plasterki łososia- brrr:)).... Brakowało mi tylko ogórków kiszonych:) Moje spektakularne połączenie to prawdziwy  klasyk: śledziki z lodami....
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
puszka pomidorów bez skórki
3-4 ząbki czosnku
puszka groszku 
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
2,5 szklanki mleka
50 dag masła
3 łyżki mąki pszennej
płaty lasagne
olej rzepakowy
Mięso przysmażamy z pokrojonym drobno czosnkiem na patelni. Dodajemy, sól i pieprz do smaku. Na koniec na tak przygotowane mielone wykładamy groszek i pomidory. Wszystko dusimy 5 minut. Nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy na cienką warstwę oleju rzepakowego płaty makaronu, następnie mięso, płaty lasagne, mięso, płaty lasagne i na koniec sporą warstwę beszamelu. Sos beszamelowy przygotowujemy w rondelku. Rozpuszczamy masło, dodajemy trzy łyżki mąki pszennej. Mieszamy.  Kiedy mąka połączy się z masłem, wlewamy mleko. Wszystko od czasu do czasu mieszamy. Czekamy aż zgęstnieje i zacznie bulgotać. Dodajemy szczyptę startej gałki muszkatołowej, pieprz i sól do smaku. Lasagne piec dobre pół godziny w piekarniku. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz