sobota, 16 kwietnia 2022

Snikers

 Składniki:

Beza:

5 białek

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

pół szklanki cukru

1 łyżka miodu np. lipowego

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

25 dag orzechów włoskich

Ubić pięć białek, dodać stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie łyżkę miodu. Orzechy wsypać np. do worka i chwilę pognieść wałkiem na mniejsze kawałki. Przesiać mąkę z proszkiem i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach.

Placek ciemny:

7 jajek

pół szklanki cukru

5 łyżek mąki

2 łyżki kakao

1 łyżeczka  proszku do pieczenia.

Białka ubić. Stopniowo dodać cukier, następnie żółtka. Delikatnie zamieszać. Do ciasta przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie przemieszać. Piec pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na pół na dwie części.

Masa:

Ugotować budyń waniliowy. W trakcie gotowania mleka, dodać 1 cukier waniliowy. Ostudzić. Delikatnie, po jednej łyżce połączyć budyń z kostką masła. Podzielić na dwie porcje. Do jednej z mas dodać łyżkę kakao.

Na placek ciemny, wykładamy jasną masę budyniową, następnie bezę, masę ciemną, na koniec placek ciemny. Rozpuszczamy tabliczkę czekolady deserowej w kąpieli wodnej i wylewamy na wierzch ciasta. Na koniec sypiemy orzechy arachidowe.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz