czwartek, 26 lipca 2018

Ziemniaki z kurkami i mozzarellą oraz gzikiem


Składniki:
ziemniaki
kurki
czosnek
masło
ser mozzarella 
twaróg półtłusty
śmietana
cebula dymka
pieprz, sól
Celowo nie podaję dokładnych porcji. Maluch zjadł jednego ziemniaka w odstępie trzygodzinnym z kolei Mały 5. Mamo, nie ma więcej...wyrwało się z jego nastoletniej piersi. Ha smakowało! Kurki przesypujemy do miski i dodajemy łyżkę soli. Zalewamy wrzątkiem. Lekko mieszamy łyżką cedzakową, tak by przyklejony piasek opadł na dno. Zbieramy kurki łyżką cedzakową, wylewamy brudną wodę i proces powtarzamy. Zwykle po trzeciej kąpieli grzybki są dobrze oczyszczone. Kurki przekładamy na patelnię, dodajemy masło i przeciśnięty czosnek. Smażymy na małym ogniu przez pięć minut. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach przez 20/ 25 minut. Odcedzamy. Twaróg rozdrabniamy widelcem w miseczce, dodajemy śmietanę, pokrojoną dymkę oraz pieprz i sól do smaku. Na połówki ziemniaków układamy gzik lub kurki, które nakrywamy plasterkiem mozzarelli. Te z grzybkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na minutę, dekorujemy zieloną pietruszką. Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz