wtorek, 15 października 2013

Knedle ze śliwkami

Ten smak chodził za mną od kilkunastu dni. Ilekroć w sklepie widziałam śliwki to myślałam o knedlach, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Ból zęba ustąpił na tyle, że życie z powrotem nabrało smaków. Mały zjadł cztery spore knedle i uprosił Drugą Połówkę o piątą sztukę. 
Składniki:
1 kg ziemniaków
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
sól
masło
bułka tarta
śliwki
cukier
Ziemniaki obrać, ugotować i rozetrzeć. Przestudzone ziemniaki połączyć z mąką, dodać całe jajko. Zagnieść i uformować wałek. Odrywać niewielkie porcje ciasta. Na dłoni uformować placek, do którego wkładamy połówkę śliwki. Szczelnie zamykamy. Ciasto lepi się do dłoni. Knedle wkładamy na osolony wrzątek. Gotujemy na średnim ogniu przez 5-7 minut. Masło i bułkę tartą rumienimy na złoty kolor na patelni. Polewamy knedle i do smaku posypujemy cukrem. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz