niedziela, 12 stycznia 2014

Kaczka ze śliwkami i jabłkami

Mały aż mlasnął z zachwytu, kiedy dowiedział, się, że na obiad będzie kaczka. Druga połówka sceptycznie podeszła do tej kulinarnej propozycji - "Góra gnatów, mało mięsa". Jednak kiedy w domu zaczął unosić się aromat pieczonego mięsa, panowie z niecierpliwością wyczekiwali niedzielnego obiadu.
Składniki:
Paczka śliwek kalifornijskich
kaczka ok 2,5 kg
2-3 kwaśne jabłka
majeranek
pieprz, sól
Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem i ugniatamy palcami, rozbijając przy okazji tłuszcz. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Obtaczamy w majeranku i wkładamy do wnętrza kaczki na przemian ze śliwkami. Kaczkę zszywamy lub zamykamy starannie wykałaczkami, kładziemy do brytfanny i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 2,5-3 godziny w temperaturze 220 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię, by mięso się nam zarumieniło. Najlepiej 30-40 minut przed końcem. Jeśli mamy miejsce na naszej brytfannie wówczas możemy przygotować jabłka pieczone. Do każdej połówki jabłka dodajemy łyżeczkę żurawiny i pieczemy tak długo, jak długo rumienimy skórkę naszej kaczki. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz