piątek, 14 lutego 2014

Smalec

Ta niewyszukana potrawa ma wielu zwolenników. Znajomy Drugiej Połówki pan Sitko przygotowywał gar smalcu, przy którym stał słój ogórków kiszonych. Z przyjemnością jadłam taką pajdę chleba ze smalcem i ogórkiem. Tym razem postanowiłam zrobić smalczyk z cebulką oraz boczkiem. Plusem jest fakt, że ten smakołyk możemy przygotować kilka dni przed imprezą.
Składniki:
pół kilograma zmielonego smalcu
30 dag świeżego boczku
dwie cebule
przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, majeranek
Smalec topimy dobrą godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz boczek i gotujemy jeszcze przez około pół godziny. Na koniec dodajemy do smaku przyprawy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz