piątek, 18 kwietnia 2014

Paszteciki w cieście francuskim

Ilekroć przyjeżdżają do nas na obiad teściowie Małemu włącza się guziczek "coś innego". Tak było i tym razem. Barszcz czerwony to jedna z jego zup faworytek. Nie uśmiechało mi się lepienie uszek, więc postanowiłam zrobić paszteciki. Wyszły przepyszne, a Mały żałował, że tak szybko się skończyły, bo on sam z trzynastu sztuk zjadł pięć....
Składniki na farsz:
60 dag łopatki wieprzowej
1 cebula
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
przyprawy
1 jajko
2 kromki ciemnego pieczywa
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy z warzywami, bez przypraw. Ostudzone mielimy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Chleb moczymy w wywarze i również dodajemy do naszej masy. Na koniec jajko z przyprawami do smaku. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Powinno się dobrze schłodzić. Następnie bierzemy kawałek ciasta, formujemy w dłoniach spory placuszek, nadziewamy mięsem i lepimy z niego pieróg w kształcie księżyca. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w temperaturze około 180 stopni 20-30 minut. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz