piątek, 9 maja 2014

Gołąbki

Fanem gołąbków w naszym domu jest bezapelacyjnie Mały. Do tej pory gołąbki kojarzyły się mu z osobą babci Poli, która wielokrotnie przygotowywała mu ten smakołyk. Najlepsze wychodzą właśnie z młodej kapusty. Liście wówczas łatwo odchodzą z całej główki i są niebywale miękkie.
Składniki:
6 liści młodej kapusty
woreczek ryżu
pół kilograma mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego
przyprawy
mały przecier pomidorowy
krojone pomidory w puszce
olej rzepakowy
Liście wkładamy do sporego garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika. Gotujemy woreczek ryżu. Mięso dusimy lub smażymy z przyprawami. Nie powinno być surowe. Łączymy z ryżem. Wyjmujemy po jednym liściu, odkrawamy twardszą część łodygi i nakładamy kilka łyżek mięsa z ryżem. Składamy. Można również obwinąć nicią. Gołąbki układamy w nagrzanym rondlu lub patelni i dusimy pod przykryciem godzinę. Na koniec wykładamy pomidory z puszki, a przecier mieszamy z niewielką ilością wody i przyprawą lub ziołami do smaku. Można to danie zostawić do "przegryzienia" na noc. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz