czwartek, 26 czerwca 2014

Kurki w sosie śmietanowym

Nasze pierwsze wspólne wakacje już za parę chwil. Okazuje się, że pakowanie czterech osób do trzech małych toreb, to nie lada wyzwanie. Oby nie było zbyt zimno, deszczowo. Kiedyś będąc w Tucznie nad Jeziorem Liptowskim, zbieraliśmy kurki dosłownie z leśnych ścieżek. Mały kazał sobie wtedy robić jajecznicę z kurkami.Objadaliśmy się w miejscowym barze pierogami z jagodami. Obrus za 2,5 zł kupiony do suszenia kozaków w sklepie z używaną odzieżą służy nam do dnia dzisiejszego. Tym razem na dorodne, polskie kurki trafiłam w Lidlu.
Składniki:
20 dag kurek
1/4 kostki masła
3 ząbki czosnku
200 ml 30% śmietany
1 łyżkę mąki pszennej
kolorowy pieprz, sól, jarzynka
makaron tagliatelle
Makaron przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Rozpuszczamy masło na dużej patelni lub w rondlu.   Czosnek drobno kroimy i wrzucamy na patelnię. Kurki dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem i tniemy na mniejsze kawałki. Dodajemy do masła i czosnku. Smażymy na małym ogniu dopóki grzyby nie wchłoną sosu, wtedy dodajemy śmietanę z wymieszaną mąką i czekamy aż sos nam zgęstnieje i zacznie bulgotać. Gotujemy jeszcze minutę. Na koniec doprawiamy przyprawami do smaku i podajemy z makaronem. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam kurek, spróbuję wg Twojego przepisu i dam znać jak się udało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś kupiłam kurki...

    OdpowiedzUsuń
  3. ... a dzisiaj jadłam kurki, pycha! Za to M.jadł do makaronu kur(k)ę bo grzybów nie lubi :P

    OdpowiedzUsuń