czwartek, 12 czerwca 2014

Placki ziemniaczane ze śmietaną

Małemu po powrocie ze szkoły zaświeciły się oczy, gdy zobaczył na stole talerz z plackami ziemniaczanymi. Danie mało wykwintne, ale któż z nas nie tęskni za smakiem chrupiących placków polanych gęstą śmietaną, a czasami posypanych cukrem, czy okraszonych skwarkami. Przyznam, że lubię pod każdą postacią.
Składniki:
2 kg ziemniaków
jajko
skrobia z naszych ziemniaków
sól, pieprz
1 cebula
olej rzepakowy do smażenia
śmietana 18%
Ziemniaki obieramy. Umyte ścieramy na tarce lub przepuszczamy przez robot kuchenny. Wykładamy na gęste sitko, tak by woda z kartofli ściekała nam do garnka. Na dnie naczynia powinna osadzić się skrobia, którą dodajemy do naszych startych i wyciśniętych kartofli. Cebulę drobno kroimy lub ścieramy na tarce i dodajemy do kartofli. Do smaku sól, pieprz oraz całe jajko. Mieszamy. Na dobrze nagrzaną patelnię z olejem wykładamy porcje ziemniaków, formując placki. Nie powinny być za duże, ponieważ mniejsze łatwiej jest odwrócić. Na moją patelnię jednorazowo wchodzą trzy sztuki. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Właśnie zachciało mi się placków ziemniaczanych!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy trik se skrobią!

    OdpowiedzUsuń