poniedziałek, 20 maja 2013

Czas na młodą kapustę

Smaczne, lekkostrawne, pożywne. Takiej rekomendacji nie powstydziłaby się żadna potrawa. Nigdy wcześniej, ani później kapusta nie jest tak soczysta, świeża i chrupiąca jak właśnie w maju. To samo zdrowie i wiosna na talerzu. Mały pomimo, że nie lubi jabłek i owoców w surówkach, czy sałatkach, tym razem doprasza się o dokładkę. Druga połówka nie wspomina nic, że zielone jedzą kozy....:) Cieszę się, że świeże surówki na stołach moich bliskich królują od dawna. To samo zdrowie i kopalnia witamin. Smacznego!
Składniki:
pół główki młodej kapusty
2 marchewki
1 ogórek zielony
1 jabłko
sok z połówki cytryny
5 łyżek oleju np. Kujawskiego
pieprz, sól
szczypta kwasku cytrynowego
1 łyżeczka cukru
Kapustę drobno szatkujemy. Marchewki, ogórek, jabłko myjemy , obieramy i ścieramy na grubej tarce. Dodajemy olej i pozostałe przyprawy do smaku. Surówkę powinno się przygotować co najmniej godzinę przed podaniem, wówczas wszystkie smaki i aromaty się dokładnie połączą, a kapusta będzie chrupiąca.






2 komentarze: