środa, 8 maja 2013

Szparagi- majowy afrodyzjak

Nastał słoneczny maj, a z nim ciepłe burze i sezon na szparagi. To propozycja na lekki obiad, kiedy chcemy pozbyć się zapasu tłuszczyku po długiej zimie. Oczywiście poranne bieganie, czy jazda na rowerze pomogą nam spalić dodatkowe kalorie, ale czasami nawet pięć kroków z łóżka, to wyczyn ekstremalny. Nie pozostaje nic innego, tylko nasycić swoje doznania smakowe tym apetycznym daniem. Szparagi uważane są za afrodyzjak, który pobudza zapędy miłosne. Były jadane przez faraonów w starożytnym Egipcie oraz przez cesarzy w starożytnym Rzymie. Do Polski dotarły stosunkowo późno, bo dopiero w XVIII wieku, ale szybko znalazły uznanie wśród szlachty.
Składniki:
paczka szparagów
podwójna pierś z kurczaka
duża mozarella
duży pomidor lub dwa
sól, pieprz
świeża bazylia
oliwa z oliwek
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałą końcówkę. Obieramy 2/3 długości obieraczką do warzyw. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wylewamy wrzątek. Szparagi można zahartować zimną wodą.  Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. W tym czasie, myjemy pierś, wycieramy papierowym ręcznikiem i każdą kroimy na mniejsze kotlety. Z jednej dużej powinny wyjść trzy. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, na którego spód wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Pieprzymy, solimy i wkładamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie na górę układamy mozarellę oraz pomidora. Danie zapiekamy jeszcze pięć minut. Przed podaniem można pomidorki posypać świeżą, aromatyczną bazylią. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz