czwartek, 9 maja 2013

Tarta, tartaletka z kremem custard

Ojczyzną tego obłędnego ciasta jest Francja, gdzie już w średniowieczu znane były słodkie i słone wersje tego deseru. Letnią porą Mały i ja nie potrafimy oprzeć się tartaletkom, które kuszą świeżymi owocami, orzeźwiającymi kremami, pachnącymi budyniami i innymi smakowitymi dodatkami. Zdecydowanie wolę te bardziej kwaskowate niż słodkie, bo przecież w owocach nie brakuje cukru- fruktozy. Do przyrządzania tarty możemy użyć ciasta: drożdżowego, kruchego, bądź francuskiego. Przepis znalazłam na stronie francuskiej. Jako, że ten język jest mi zupełnie obcy, przepis wrzuciłam do tłumacza. Szczególnie utkwiło mi w pamięci zdanie: "Popikać widelcem":) Smacznego!
Składniki na ciasto:
20 dkg mąki
10 dkg zimnego masła
8 dkg cukru pudru
szczypta soli
jedno jajko
Składniki na krem Custard:
pół litra mleka
3 żółtka
10 dkg cukru cukru pudru
5 dkg mąki pszennej
5 dkg masła
1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wykładamy do formy  i spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut. Upieczone, wyciągamy do ostygnięcia. Krem zaczynamy przygotowywać, gdy ciasto jest przestudzone. Żółtka z cukrem i mąką miksujemy w połowie odlanej szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego wlać zmiksowane składniki i cały czas mieszać, dopóki całość nie zacznie bulgotać. Gotować tak przez jedną minutę po czym zdjąć z kuchenki. Do kremu dodać masło  i wymieszać. By dodać mu charakteru można wycisnąć trochę cytryny lub szczyptę cynamonu, kardamonu....Ciepły krem wylewamy na nasze spody i dekorujemy owocami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz