sobota, 22 czerwca 2013

Panna cotta

Obok tiramisu deser panna cotta należy do klasyków kuchni włoskiej. Prawdopodobnie pochodzi z północnej części Włoch. Obecnie jest chętnie przyrządzany przez wielu szefów kuchni. Panna cotta z języka włoskiego to gotowana śmietanka. Jest w tym sporo prawdy, bo to jeden z kilku składników tego boskiego deseru. Panna cotta zwykle jest podawana ze świeżymi owocami: borówkami, truskawkami, czekoladą oraz orzechami, a także ze słodkimi sosami. Na prawdę warto zamknąć oczy i delektując się wyrafinowaną słodyczą, przenieść się na chwilę do Włoch.
składniki na 4 porcje:
200 ml 30% śmietanki
200 ml mleka 3,2 %
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżki cukru waniliowego
składniki na sos truskawkowy:
20 dkg truskawek
2 łyżki cukru
Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody, odstawiamy. Następnie do rondelka wlewamy: śmietankę, mleko, cukier. Mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy na bok. Dodajemy aromat waniliowy i żelatynę. Energicznie mieszamy dwie minuty tak, by żelatyna się nam rozpuściła.  Wlewamy do filiżanek do kawy. Wystudzony deser chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc. By wyjąć panna cottę z naczynia, wystarczy zanurzyć filiżankę w miseczce z gorącą wodą na dwie, trzy sekundy. Uwaga, bo to śliska sztuka:). Sos truskawkowy przygotowujemy ze świeżych owoców, które miksujemy, dodajemy cukier do smaku i całość zagotowujemy. Jeśli polejemy deser zbyt gorącym sosem, zacznie się nam topić. Smacznego!



1 komentarz: