środa, 26 czerwca 2013

Tagliatelle z cukinią, bakłażanem i pomidorami

Im mniej składników, tym większa radość z przygotowywania potrawy. To danie nawiązuje do tradycji kuchni włoskiej. Pachnące, zdrowe, a przy tym sycące zachwyci podniebienia domowników. Taki minimalizm wymaga doskonałości- makaron nie może być rozgotowany, a warzywa powinny zachować swój kształt, a nie stać się bezkształtną papką. Zatem do dzieła!
Składniki:
1 bakłażan
2 cukinie
puszka pokrojonych pomidorów
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
tagliatelle
przyprawy
Warzywa myjemy. Cukinie kroimy w talarki, bakłażana w kostkę, czosnek siekamy drobno. Tak przygotowane składniki wrzucamy do głębokiej patelni z niewielką ilością oliwy. Dusimy na wolnym ogniu 15-20 minut. Cukinia powinna się nam zeszklić, a skórka od bakłażana stać się mięsista. Pod koniec duszenia dodajemy pomidory w puszce oraz doprawiamy przyprawami: pieprzem, solą, bazylią... W trakcie duszenia nastawiamy wodę na makaron. Gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Potrawę można udekorować świeżymi pomidorkami i bazylią. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz