piątek, 22 listopada 2013

Banana bread

Smakosze bananów z pewnością docenią to pachnące, słodkie i niezwykle pulchne ciasto. Banany są doskonałym zastrzykiem energii, pyszną przekąską. Zawierają sporo magnezu i potasu. Podobno kobiety, które pragną mieć syna, powinny wzbogacić swoje menu o ten owoc. Chleb bananowy jest niezwykle popularny w USA. Najważniejsze, by banany były mocno dojrzałe.
Składniki:
4 banany
30 dag mąki pszennej
pół szklanki cukru
pół kostki masła
80 ml maślanki
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki soli
2 jajka
Banany obieramy i kroimy w maleńkie kawałki. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy do masy maślanej jajka, następnie pokrojone banany i maślankę. Mieszamy. Do składników mokrych dosypujemy suche i delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki keksówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach około 45-50 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz