czwartek, 21 listopada 2013

Racuchy drożdżowe

Drożdże piekarnicze są cenione ze względu na ogromne bogactwo witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak selen, chrom. Ten ostatni pierwiastek zmniejsza łaknienia na słodycze. Drożdże są wykorzystywane w dermatologii i kosmetyce. Jako nastolatka często robiłam naturalne mikstury takie właśnie jak papka z drożdży i mleka, która miała za zadanie poprawić wygląd skóry twarzy. Siedziałyśmy z Olą z torebkami herbaty na powiekach, obłożone plasterkami ogórka zielonego lub inną naturalną maseczką i dyskutowałyśmy zawzięcie na temat kolegów z klasy ósmej, którzy kompletnie nie zwracali uwagi na swe młodsze koleżanki....:) Do zrobienia racuchów natchnęła mnie Tina, która znowu jest na diecie!:)
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
3 dag drożdży
2 łyżki cukru
2 jajka
sól
olej
W dużej misce kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy letnim mlekiem.Mieszamy. Wbijamy rozbełtane jajka ze szczyptą soli oraz przesiewamy mąkę. Wszystkie składniki mieszamy np. ręką:) Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Na patelnię wlewamy około 1 centymetra oleju. Nakładamy małe porcje ciasta na gorący tłuszcz i pieczemy na złoty kolor. Temperatura oleju nie powinna być za wysoka, ponieważ ciasto dość szybko się nam przypali. Z podanej porcji składników wyszło 20 racuchów. Smacznego!




1 komentarz: