środa, 13 listopada 2013

Szarlotka na cynamonowym cieście

Gdyby Polska miała swój owocowy symbol narodowy, niewątpliwie byłoby to jabłko. Jest to jeden z pierwszych owoców w diecie małego dziecka. Podobno, by żyć długo i zdrowo wystarczy stosować się do starej zasady "drei mal Apfel"- trzy razy dziennie jabłko. Jabłko kusi barwą, zapachem, bogactwem smaków. Świetnie nadaje się do potraw pieczonych, smażonych oraz deserów. Pewnie dlatego w Raju Adam nie potrafił się mu oprzeć....Trine Hahnemann szefowa kuchni z Kopenhagii oraz promotorka zdrowego odżywiania się, namawia, by Europejczycy jedli to, co wydaje ich ziemia. Wówczas, będą się lepiej czuli, a i zyska na tym ich zdrowie.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki cukru
litrowy słój przesmażonych jabłek lub świeżych ok 2 kg.
Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem i cynamonem wsypujemy do miski. Dodajemy całe jajka, margarynę i zagniatamy. 2/3 ciasta wykładamy na wysmarowaną tortownicę, którą wkładamy do lodówki. Pozostałą część do zamrażalki na około godzinę. Na wylepioną ciastem blachę wykładamy pokrojone w plasterki jabłka lub prażone. Na górę ścieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz