wtorek, 25 lutego 2014

Kapusta z grzybami

To danie stanowi nieodłączny element polskiej Wigilii. Mały uwielbia wszystkie dania z kapusty na ciepło dlatego kapusta znika szybko z garnka. Zdrowa, zawiera mnóstwo witaminy C, oczyszcza organizm z toksyn, a przy tym daje nam uczucie sytości na długo. Czasami serwuję moim panom obiady na szybko. Takie właśnie jak wigilijna kapusta z grzybami i makaronem. Zjadają aż uszy im się trzęsą:)
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
10 dag podgrzybków
2 cebule
trochę oleju rzepakowego
przyprawa np. Vegeta
2 czubate łyżki cukru
Grzyby najlepiej dzień wcześniej zalewamy zimną wodą. Gotujemy w tej samej wodzie tak by nóżki grzybków były miękkie. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, odcedzamy i zalewamy jeszcze raz. Kapusta nie jest wówczas taka kwaśna. Gotujemy z przyprawą do miękkości.Ugotowane grzybki odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Wywar z grzybów można spożytkować do zrobienia wegetariańskiej zupy grzybowej. Ugotowaną kapustę również odcedzamy z nadmiaru wody, słodzimy i pieprzymy do smaku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula jest miękka dodajemy podgrzybki i zostawiamy wszystko na małym ogniu przez dwie, trzy minuty. Zawartość całej patelni przekładamy do naszej odcedzonej kapusty. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz