czwartek, 20 lutego 2014

Orzechy pinii

Orzechy pinii są pozyskiwane z pewnego gatunku sosny. Obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi. Stanowią bazę włoskiego sosu pesto, dlatego tak znakomicie smakują z makaronem. Niewymownie delikatne w smaku. To jedyne orzechy, które jada Mały. Danie wzbudziło w nim prawdziwy zachwyt. Szpinak, którego sporo zostało, urozmaica jego drugie śniadanie.
Składniki:
garść świeżego szpinaku
5 dag orzeszków pinii
5 dag parmezanu
makaron
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Nastawiamy wodę na makaron. Na patelnię z oliwą wrzucamy pokrojony w drobną kostkę czosnek, krótko rumienimy, tak by nie był zbyt gorzki. Do miski targamy palcami umyte listki szpinaku. Zalewamy oliwą z czosnkiem. Wykładamy ugotowany, przecedzony makaron. Mieszamy. Na suchej patelni bez oliwy prażymy orzechy pinii. Dodajemy do szpianaku  z makaronem. Na wierz ścieramy na grubej tarce parmezan. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz