piątek, 30 maja 2014

Risotto z kurczakiem i pepperoni

"Co będzie jutro na obiad?" Oj chyba rozpuściłam tych moich chłopaków, skoro wieczorem żegnają mnie tym pytaniem. Mały nie lubi ryżu na sypko, na dziko- kłuje go w zęby. W zupie zje z ociąganiem, zdecydowanie woli makaron. Włoski chłopak:) Dawno temu w Chorwacji, w miejscowości Pula, jadłam pyszne risotto z owocami morza i muszę przyznać, że to dzisiejsze jest równie dobre w smaku. Mały skomentował, że to jedna ze smaczniejszych potraw jakie jadł. Maluch skubnął kurczaczka, groszku i kukurydzy.
Składniki:
opakowanie ryżu Arborio z firmy Kupiec
3 szklanki bulionu
puszka małej kukurydzy i groszku np. Bonduelle
2 piersi z kurczaka
1/4 kostki masła
3 ząbki czosnku
kurkuma, pieprz kolorowy, sól
zielona cebulka
pół szklanki 30% śmietanki
1 papryczka pepperoni
W sporej patelni lub rondlu rozpuszczamy masło na małym ogniu, dodajemy posiekany czosnek, smażymy dwie minuty i dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Po pięciu minutach przewracamy na drugą stronę. Gdy mięso będzie gotowe, wsypujemy ryż arborio, mieszamy chwilę, gdy wchłonie cały sos, wlewamy na patelnię szklankę bulionu, ryż powinien go wchłonąć. Podobnie postępujemy z kolejnymi dwiema szklankami bulionu. Proces wchłaniania, trwa około 25 minut. Mieszamy od czasu do czasu. Po tym czasie, gdy nasz ryż będzie miękki dodajemy 30% śmietankę. Na koniec groszek, kukurydzę, pokrojoną drobniutko papryczkę pepperoni oraz przyprawy do smaku Zwłaszcza kurkuma doda naszej potrawie pięknego koloru. Przed podaniem posypujemy zieloną cebulką. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz