sobota, 4 października 2014

Kotleciki cielęce


Od czasu do czasu lubię zjeść kawałek duszonej cielęciny. Tym razem naszła mnie ochota na Wiener Schnitzel, czyli kotlet wiedeński. Niestety nie dostałam w sklepie szynki cielęcej tylko kawałek schabu cielęcego. Mięso wyszło obłędnie delikatne, że nawet mój Maluch z dwunastoma ząbkami poradził sobie wyśmienicie ze swoim kotlecikiem.
Składniki:
60 dag schabu cielęcego
1 jajko
sól, pieprz
mąką pszenna
bułka tarta
masło klarowane do smażenia ok. 4 łyżek
plasterki cytryny
Mięso kroimy na kotlety i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem z dwóch stron, obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym kładziemy kotleciki. Pieczemy na złoty kolor, podajemy z plasterkami cytryny. Smacznego!


1 komentarz: