poniedziałek, 8 października 2012

Niebiańskie smaki prosto z ogrodu

Lato to czas, kiedy chętniej w ciastach i deserach zaczynają królować owoce. Kojarzone z lekkością i orzeźwieniem wypierają ciężkie kremy i polewy. Ciasto do owocu jest tylko niewielkim dodatkiem, który delikatnie spaja całą konstrukcję. Owoce cieszą oczy i podniebienie. Dojrzałe truskawki są bogate w witaminę C, fosfor, żelazo oraz antocyjany. Zawierają niewiele kalorii, a ich indeks glikemiczny wynosi 25. Zbiory truskawek zaczynają się już na początku czerwca, a kończą dopiero pod koniec sierpnia. Jest to jeden z tych owoców, który ma zdecydowanie więcej zwolenników niż przeciwników. Nieodzowny deser na długie, ciepłe letnie dni. Idealnie komponuje się w towarzystwie ciasta biszkoptowego, kruchego, galaretki, bitej śmietany a także czekolady. Owoc niezwykle dekoracyjny, po który chętnie sięga większość cukierników oraz piekarzy. Zmielone truskawki, to również idealne połączenie w lekkich jogurtach i koktajlach, których nie powinno w okresie letnim zabraknąć na naszych stołach. Wyśmienicie smakuje jako mus. Delikatne drobinki owocu z powodzeniem łączą się z galaretką i stanowią doskonałe uzupełnienie. Truskawki mają słodko-kwaśny smak, który idealnie komponuje się z wieloma deserami, ciastami, a także bywa mile widziany w postaci orzeźwiających lodów. Truskawki cenione są nie tylko ze względu na swój niepowtarzalny, soczysty aromat. Jest to produkt, który świetnie smakuje w postaci konfitury, czyli marmolady, które to nadzienie można łatwo wykorzystać przy pieczeniu pączków i innych słodkości. Truskawki cieszę się również powodzeniem, ze względu na łatwość ich magazynowania. Dzięki procesowi zamrażania, można je przechowywać przez cały rok.Chętnie wykorzystywanym przez cukierników i piekarzy warzywem jest rabarbar. To niepozornie wyglądająca bylina o wielkich liściach i ciemno-różowych ogonkach liściowych jest szczególnie ceniona za swój kwaskowaty smak, który idealnie gasi pragnienie w letnie upały. Ten wyjątkowy surowiec jest wykorzystywany przede wszystkim podczas pieczenia placków drożdżowych i kołaczy. Rabarbar to niewymagające warzywo, które zyskało sobie sympatię wielu producentów wypieków. Bylina jest odporna na mrozy oraz susze. Prawdopodobnie pochodzi z terenów południowej Syberii. Rabarbar jest również używany jako dodatek to soków np. malinowego. Uważa się, że wzmacnia jego smak. Na wielu polskich stołach można spotkać kompot z rabarbaru. Coraz częściej używa się go do produkcji lodów, które cenione są za swój niecodzienny smak. Różowe ogonki rabarbaru oczyszcza się, zdejmując z nich zewnętrzną, twardą skórkę. Pod nią kryje się soczyste, chrupkie warzywo, które delikatnie posypane cukrem, puszcza sok. Maliny mają cudownie intensywny, słodki smak, a wielu uważa je za najlepsze ze wszystkich owoców. Maliny dobrze rosną w chłodnym i wilgotnym klimacie. Najczęściej są sprzedawane ich różowe odmiany, ale można również znaleźć czarne, żółte i złote owoce. Są one istotnym składnikiem klasycznych deserów i idealnie komponują się z innymi owocami. Maliny są dość łatwe w uprawie, a ich owocami możemy cieszyć się od końca czerwca do września. Maliny to bardzo delikatne owoce, które należy ze szczególną uwagą myć. Pod strumieniem bieżącej wody rozpadają się na małe drobinki. Mówi się, że najlepsze maliny do konsumpcji są w dniu ich zbiorów.W cukierni „U Zbyszka” w Knurowie również stawiają na przygotowywanie swoich słodkości z naturalnych składników takich jak: truskawki, rabarbar, jagody, wiśnie i czereśnie. Joanna Taubert „Swoje owoce kupujemy od zaprzyjaźnionych dostawców, a mniejsze partie tak jak teraz truskawki bezpośrednio od rolnika. Bazujemy szczególnie na ciastach deserowych, natomiast deserów lodowych, galaretek z owocami czy innych owocowych kompozycji można skosztować  w kawiarni obok.” Cukiernia U Zbyszka podkreśla, że na rynku panuje wyraźny trend na stosowanie naturalnych składników. Zimą, kiedy owoców świeżych jest mniej do swoich wypieków używają owoców z puszek jak: mandarynki, brzoskwinie i morele.Bardzo smacznym owocem pochodzącym, aż z rejony Kaukazu jest czereśnia. W Polsce można ją spotkać nawet i na pogórzu. Jej kuliste owoce, mają czasami kształt małego soczystego serduszka. Czereśnie są zwykle koloru czerwonego, ale znane i lubiane są również jej czarne lub żółte odmiany. Ten owoc szczególnie został upodobany przez szpaki, które często w okresie zbiorów rezydują na drzewach. Nazwa czereśni pochodzi od starożytnego miasta w Turcji Cerasus. Cukiernicy i piekarze chętnie sięgają po owoc czereśni jako dodatek do swoich deserów. Za tymi owocami tęskni nasze podniebienie w postaci przepysznych babeczek, tortów, sorbetów czereśniowych, zapiekanych owoców w cieście francuskim, czy półkruchym. Trudno tu o jakąkolwiek wstrzemięźliwość, gdy chcemy się tymi owocami nacieszyć na cały rok. Nie mniej lubianą jest kuzynka czereśni wiśnia. Kojarzona jest z przepięknymi, kwitnącymi na różowo drzewami pod którymi w filmie Roba Marshalla przechadza się tytułowa Geisha. Poeci jak William Shakespeare , Richard Lovelace, Edmund Spencer często porównywali usta do owocu wiśni, który jest wyjątkowo ceniony za soczystą, ciemno-czerwoną barwę. Odmiany uprawne wiśni dzielą się na szklanki, o soku bezbarwnym oraz wiśnie sokowe o soku ciemnym, barwiącym. Owoce wiśni doskonale smakują z ciastami drożdżowymi, czy półkruchymi. Są niezwykle dekoracyjnym elementem przy wykańczaniu tortów. To bez nich nie byłoby tortu szwarcwaldzkiego. Katarzyna Komornicka z cukierni Hania w Gliwicach zachwala wyroby zakładu „Nasze ciasta drożdżowe i kruche cieszą się wielkim powodzeniem. Można spróbować również przepysznej tarty z truskawkami”. Tarta rzeczywiście rozpływa się w ustach, a pozostałe ciasta i ciasteczka kuszą swoimi barwami i świeżymi owocami.Do wyjątkowo wdzięcznych owoców należą jagody. Jest to owoc rozpowszechniony na terenie Europy, Azji oraz Ameryki Północnej. Jest wskaźnikiem kwaśnych gleb. Jagoda jest ceniona  w medycynie naturalnej jako środek działający przeciwbiegunkowo, rozluźniający przy zaparciach, napar z jagód wykazuje działanie przeciwgorączkowe. Jagody poprawiają ostrość widzenia . Zaleca się ich jedzenie osobom narażonym na pylicę przede wszystkim młynarzom, górnikom, kominiarzom. Nie można sobie wyobrazić lata bez tych ciemnofioletowych owoców w postaci tradycyjnych jagodzianek, lekkich ciast biszkoptowych czy fantastycznych lodów jagodowych. Teraz pozostaje tylko czekać na owoce lata, które będą nas zabierały w niebiański świat doznań smakowych.

   





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz