sobota, 24 listopada 2012

BIO

Chodzą czasami za mną różne smaki. Tak było z ciasteczkami owsianymi, które w końcu wczoraj upiekłam.
Wystarczy pół godziny, a na stole pojawi się chrupiący smakołyk.
Składniki na porcję 12 dużych ciastek:
pół kostki masła
1 jajko (freilaufende Eier:))
1 cukier waniliowy + 1/4 szklanki cukru- chyba, że ktoś woli słodsze, można dodać brązowy cukier
Powyższe składniki utrzeć mikserem na gładką masę
Następnie dodajemy:
niepełną szklankę mąki
1 łyżeczkę sody, nie kopiatą!
3 łyżeczki ciemnego kakao
Kiedy składniki połącza się:
Dosypujemy:
1,5 szklanki płatków owsianych
garść siemienia lnianego
pół szklanki rodzynków
Całość mieszamy dłońmi.
Formowanie ciastek przypomina mi lepienie klusek śląskich, które należy tylko spłaszczyć i położyć na dużej blasze. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni, ok 15 minut.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Jaką masz konsystencje ciasta podczas lepienia już ciastek? Klei się do łapek? Nie klei? Powinno się kleić? Ja robię podobne ciastka, choć bez kakao, i dodaję zazwyczaj trochę wody, żeby się ciasto lepiło, bo bez tego jakieś takie zbyt twarde mi się wydają. Ale spróbuję może dziś zrobić te Twoje.

    OdpowiedzUsuń