piątek, 9 maja 2014

Sałatka biało-zielona

Już trzeci raz w tym tygodniu jemy tę sałatkę. Jeszcze się nam nie znudziła. Jest pyszna i jak to mówi Mały: "mama jest mistrzynią dań z makaronami":) Sam przepis przechwyciłam na urodzinach Asi. Mięsa mogę nie spróbować, ale jeśli w daniu jest kuszący ziolono-biały makaron i czosnek, to na pewno się nie oprę. Jedząc tę potrawę myślę o mamie Mądrego, która robi najlepsze zapiekanki z pieczarkami:) Musicie jej koniecznie spróbować.
Składniki:
25 dag makaronu np. Primo Gusto Pasta Fantastica
jeden brokuł
25 dag pieczarek- 10 sztuk
Vegeta
3 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
5 łyżek śmietany 18%
3 łyżki masła
Brokuł dzielimy na małe różyczki gotujemy w osolonej wodzie maksymalnie 7 minut. Makaron przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Drobno pokrojone pieczarki smażymy na maśle. Do smaku dodajemy trochę Vegety. Ten wytworzony podczas smażenia sos powinien wyparować, wówczas możemy je wyłączyć. Na odcedzone brokuły, makaron, wykładamy usmażone pieczarki. Do sosu z majonezu i śmietany wyciskamy ząbki czosnku, można dodać szczyptę soli.Całość delikatnie mieszamy i jeszcze ciepłe wykładamy na talerze. Smacznego!



1 komentarz: