czwartek, 29 maja 2014

Zupa cebulowa

Nie jest to klasyczna zupa cebulowa, ale myślę, że jest to moja własna improwizacja, która znalazła uznanie chłopaków. Mały zjadł cztery miseczki i powiedział "pyszna". Teraz kiedy nie brakuje świeżej cebuli, soczystego szczypiorku, można stworzyć szybko, to pachnące danie. Maluch podjada bułeczkę na grzanki i szlifuje umiejętność chodzenia. Póki co przy meblach.
Składniki:
2,3 cebule
trochę szczypiorku lub zielonej cebulki
pół kostki masła
3 litry bulionu
bułka pszenna
ser żółty np. Gouda
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle do miękkości. Smażenie powinno odbywać się około 15-20 minut na małym ogniu, ponieważ spalona cebula jest gorzka. Cebulę przekładamy do naszego bulionu. Do miseczki układamy po jednej grzance z bułki, trochę sera żółtego pokrojonego w kostkę. Nalewamy zupę i na wierzch układamy grzanki z serem. Całość zapiekamy w piekarniku, tak by ser delikatnie zmiękł. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz