wtorek, 22 lipca 2014

Sałatka makaronowa z bobem

Mały uwielbia bób. Potrafi zjeść całkiem sporą porcję. Zajadam się sałatkami z pomidora i cebuli, świeżymi ogórkami posypanymi morską solą. Codzienna porcja witamin miesza się ze smakiem lodów bakaliowych lub orzechowych. Maluch domaga się swojej porcji mini słodyczy. Przytulam go jak misia, którego nie miałam. Całuje mnie całą buzią, czasami zostawia ślad po ostrych ząbkach. Głośno śmieje się z moich pohukiwań, rechotów. Teatr dla jednego widza.
Składniki:
1 szklanka świeżego bobu
pół opakowania makaronu ok 20 dag
6 plastrów boczku wędzonego
trochę oliwy z oliwek
ser gorgonzola do smaku
kolorowy pieprz do smaku
2 łyżki octu winnego
Bób gotujemy 20 minut. Przelewamy zimną wodą i obieramy. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy drobno pokrojony boczek. Na koniec dodajemy bób i ocet winny. Całość delikatnie mieszamy. Na makaron wykładamy zawartość naszej patelni. Na koniec parę kawałków gorgonzoli. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz