piątek, 12 września 2014

Burek

Po powrocie z Chorwacji obiecałam sobie, że tym razem się zmobilizuję i zrobię burek. W naszym ukochanym Bibinje byliśmy co prawda krótko, ale...przez cztery dni z rzędu jedliśmy z Małym na śniadanie burki, na przemian z baklawą, która jest przygotowywana przez miejscowego cukiernika rodem z Macedonii. Druga Połówka tylko kiwał z dezaprobatą głową, ale po burki na śniadanie jeździł.
Składniki na ciasto filo:
400 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
50 dag mąki
trochę do podsypywania
50 g  roztopionego masła lub oleju rzepakowego
Składniki na farsz
50 dag sera półtłustego
2 opakowania serka typu feta np. Favita z Mlekovity
1 łyżeczka soli
Do wody dodajemy sól, wsypujemy mąkę i szybko zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Przykrywamy je ściereczką i w tym czasie łączymy wszystkie składniki na farsz. Sery wystarczy wymieszać łyżką, Favitę drobno pokroić i całość posolić. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na baaardzo cienkie placki. Podsypujemy mąką, jeśli ciasto lepi się nam do blatu.  Placek smarujemy letnim masłem i na krawędzie kładziemy farsz serowy. Zwijamy w rulon do środka z każdej strony. Za każdym razem, gdy ciasto zwiniemy, smarujemy je masłem. W jednym miejscu wystarczy ten nasz wałek przeciąć i zwinąć jak ślimaka, by następnie ułożyć na tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 250 stopni 20-30 minut. Po upieczeniu burek lekko kropimy wodą i przykrywamy aluminiową folią. Smacznego!




1 komentarz: