środa, 3 września 2014

Pomidorowa z lanymi kluseczkami

Jeszcze do niedawna Mały nie lubił pomidorowej. Nie mogłam zrozumieć tej niechęci, bo to jedna z moich ulubionych zup. Można ją zjeść prawie w każdym kraju, a w Hiszpanii podają chłodnik z pomidorów -gazpacho.Teraz już wiem, gdzie popełniałam błąd. Mały po prostu lubi niezbyt gęstą pomidorową i koniecznie ze słodką śmietaną . Maluch zasmakował w mojej kuchni i ostatnio silnie broni się przed daniami ze słoiczków. Wczoraj zawartość łyżeczki wylądowała na moich jeansach. 
Składniki na 3 litry zupy:
80 dag mięsa np. dałam gulaszowe z indyka
6 świeżych pomidorów
1 małą puszka przecieru pomidorowego Pudliszki
mała śmietana 30% Zott
2 ząbki czosnku
łyżeczka mąki pszennej
dwie marchewki, pietruszka
4 łyżki oleju rzepakowego
Vegeta
Składniki na lane kluski:
1 jajko
4 czubate łyżki mąki pszennej
trochę wody
Mięso myjemy i gotujemy w wodzie. Zbieramy szumowiny z powierzchni. Po półgodzinie dodajemy obrane warzywa, Vegetę do smaku i gotujemy wszystko jeszcze godzinę. W międzyczasie w rondlu dusimy na oleju ćwiartki pomidorów, gdy zmiękną przecieramy je przez sitko i dodajemy do zupy. Pestki i skórki wyrzucamy. Pod koniec gotowania dodajemy dwa ząbki czosnku, przecier oraz śmietanę wymieszaną z mąką i niewielką ilością zupy, by się nie zważyła, kiedy będziemy ją wlewać do garnka. Składniki na lane kluski ucieramy łyżką w garnuszku i wlewamy bezpośrednio do zupy lub na osolony wrzątek. Trzy minuty później zdejmujemy zupę z pieca. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz