wtorek, 17 maja 2016

Schab w winnym sosie

Składniki:
1 kg schabu
10 dag śliwek bez pestek
2 łyżki miodu
pół szklanki chardonnay
2 łyżeczki majeranku
pieprz, sól
łyżeczka cytryny
duża cebula
Schab umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć połową majeranku, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Zawinąć w folie i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie obsmażyć na oleju i ułożyć w rondlu, podlać tłuszczem z patelni oraz skropić połową wina i wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 20 minut. Rondel przez cały czas pieczenia powinien być przykryty. Następnie szatkujemy cebulę, a śliwki, płuczemy, zostawiamy w wodzie i zagotowujemy. Gdy upłynie 20 minut obkładamy mięso śliwkami i cebulą. Skrapiamy winem oraz wodą ze śliwek. Całość pieczemy około godziny. Mięso kroimy na cienkie plastry. Sos zlewamy, dodajemy dwie łyżki miodu, majeranku, pieprzu, zagotowujemy, przecieramy przez sito, zalewamy pokrojone plastry schabu i wstawiamy na chwilę do piekarnika. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz