czwartek, 9 marca 2017

Zupa rybna

Mały wręcza mi bladoróżowe tulipany. A tym co się stało? Kupiłem je przed lekcjami- wyznaje synuś. Ok...Następnym razem kup po lekcjach- dodaję. Zastanawiam się nad urodzinowym obiadem dla pierworodnego...W końcu decyduję się na zupę rybną. Mały schodzi po schodach. Wiesz, już wiem, co mogłabyś zrobić na moje urodziny. Zupę rybną! Zaczynam się śmiać. D.P. kiwa głową, skupiając swoją uwagę na meczu. Gdzieś te nasze oczekiwania się spotkały...Uwielbiam zupy rybne- komentuje Niedźwiedź. Smakuję schab po beskidzku. Dobre...Już wiem co podam teściom podczas niedzielnego obiadu. Maluch codziennie roni łzy wielkie jak grochy, gdy przekraczamy próg przedszkola. Pamiętaj nie bekusiaj- upomina synka D.P. Wiem coś o tym bezrybiu- mówisz i pijesz węgierski Tokaj. Ja też...
Składniki:
60 dag filetów karpia
włoszczyzna
puszka pomidorów bez skórki
3 ząbki czosnku
olej
papryka czerwona
cebula
przyprawy: pieprz, sól, Vegeta, papryka
śmietana 18%
Tok pracy:
Rybę kroimy na mniejsze porcje i gotujemy na wolnym ogniu z włoszczyzną przez dwie godziny. Paprykę myjemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na 15 minut, tak by skóra się zrumieniła, zostawiamy do ostygnięcia. Usuwamy skórę i gniazda nasienne z papryki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, gdy będzie miękka dodajemy plasterki czosnku, chwilę smażymy, a następnie dodajemy pomidory i paprykę bez skórki. Wszystkie składniki przekładamy do wywaru i gotujemy przez pięć minut. Doprawiamy do smaku. Zupę można podać ze śmietaną. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz