poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Śledzie z papryką

Składniki:
50 dag matjasów
1 żółta lub czerwona papryka
1 czerwona cebula
olej rzepakowy
4 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
łyżka naci pietruszki
pieprz

Tok pracy:
Śledzie wymoczyć przez co najmniej dwie godziny. Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę umyć, dokładnie usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Pietruszkę oberwać palcami z gałązek. Układać warstwami w wysuszonym słoiku. Śledzie, paprykę, cebulę, pietruszkę, przyprawy. Całość dokładnie zalać olejem. Odstawić do lodówki na dwadzieścia cztery godziny. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Śledzie rządzą :) To dla Mamy Bliźniaków czy na użytek własny? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla chłopaków:) już wczoraj chcieli się dobrać do nieprzegryzionych...

      Usuń