wtorek, 17 września 2013

Węgierskie gołąbki

Nadal pozostaję w paprykowym nastroju. Mały i Druga Połówka bardzo lubią tę potrawę. Jest to zdecydowanie szybsza w przygotowaniu wersja naszych tradycyjnych gołąbków, a robi duże wrażenie. Papryka to bogactwo witaminy C oraz B. Jest nazywana witaminową rekordzistką. Jej wyrazisty smak sprawia, że jest szczególnie lubiana przez mężczyzn. Papryka przyspiesza trawienie, zmniejsza łaknienie. W czasie obróbki termicznej traci o wiele mniej cennych składników niż jakiekolwiek inne warzywo. Papryka dotarła do Europy z Ameryki w XV wieku. Na początku traktowano ją jako ozdobny krzew, a nawet obawiano się, że jest trująca. W kuchni zagościła dopiero trzy wieki później. To warzywo upodobali sobie szczególnie Węgrzy, którzy rozsławili paprykę poprzez takie potrawy jak leczo oraz gulasz.
Składniki na węgierskie gołąbki:
6 sztuk jasnej papryki
2 opakowania pełnoziarnistego ryżu Uncle Ben's
pół kilograma mięsa mielonego
przyprawy: pieprz, sól, papryka
Mięso dusimy w rondlu z przyprawami. Ryż gotujemy wg. czasu podanego na opakowaniu. Gdy składniki przestygną łączymy je i dodajemy do smaku przyprawy. Nakładamy do umytych i wydrążonych z gniazd nasiennych papryk. Paprykę dusimy w rondlu co najmniej godzinę, aż nabierze miękkości. Paprykę można podać z sosem pomidorowym. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Też takie czasem robię, nie wiedziałam, że to węgierskie. Robię też wersje wegetariańską: zamiast mięsa daję pieczarki podsmażane z cebulką :)
    A.

    OdpowiedzUsuń