piątek, 13 stycznia 2017

Makaron z boczkiem w sosie śmietanowym

Co jutro robisz na obiad?- D.P. lustruje zawartość naszej lodówki. Boczek?- pyta. Nie ruszać- odzywam się szybko, by przypadkiem nie skończył na kanapce z ogórkiem. Mały dzwoni o poranku. Cześć, cześć. Jedzenie dobre, wszystko u mnie w porządku. Mama brałem udział w jakiś konkursach przedmiotowych? Owszem brałeś, jako statysta. Wiesz, bo trener wypełnia ten wniosek o stypendium. Uhmm. Oświeca mnie. Szybko przypominam mu o konkursach sportowych. Dobre i to! Maluch skarży się na ból brzuszka. Zostaje w domu. W ruch idą biszkopty, kisiel. Nie kręci nosem tylko wcina pszenną bułę. Kiedy stawiam obiad na stole, szybko wspina się na krzesło- co tak ładnie pachnie?- dopytuje. Danie...

Składniki:
15 dag boczku parzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej kujawski
1 żółtko
200 g śmietany 30%
pieprz do smaku
25 dag makaronu
Tok pracy:
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju, dodajemy plasterki czosnku i paseczki boczku. Po dwóch minutach wlewamy śmietanę, podgrzewamy, na koniec żółtko, które szybko łączymy z całym daniem. Doprawiamy pieprzem do smaku. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Zrobiłam, zaraz zjem :) Pachnie rzeczywiście kusząco.

    OdpowiedzUsuń