niedziela, 24 grudnia 2017

Ciasto figowe

Niewiele potraw przygotowuję na tegoroczne Święta. Tym przepisem wracam do bardzo dawnych czasów. To idealne ciasto na świąteczny czas, spędzony w gronie najbliższych. Bardzo żałuję, że nie będę mogła podzielić się tym smakiem, z bliskimi memu myślami osobami....Niektórych po prostu nie da się zastąpić....Merry Christmas!

Biszkopt ciemny
5 jaj
20 dag cukru
20 dag mąki pszennej
1 kopiasta łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka z cukrem i jedną łyżką zimnej wody ubić na sztywno- około 10 minut. Przesiać mąkę, kakao, proszek i lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Wkładka
1,5 szklanki białek
30 dag cukru
1 paczka fig
20 dag orzechów włoskich
20 dag rodzynek
1,5 łyżki mąki pszennej
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, Następnie dodać pokrojone bakalie i mąkę i lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Krem
2 kostki masła
20 dag cukru
5 jajek
1 tabliczka gorzkiej czekolady
20 ml spirytusu
Rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Utrzeć masło dłonią. Mikserem ubić cukier z jajkami. Dodać stopniowo ubitą masę jajeczną do masła i na koniec czekoladę. Delikatnie wymieszać łyżką, a następnie ubić mikserem na najniższych obrotach. Można dodać trochę spirytusu dla zaostrzenia smaku. Krem wsadzić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie połową wysmarować biszkopt, wyłożyć wkładkę z białek, a pozostałą częścią posmarować górę. Widelcem zrobić ornament. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz