czwartek, 22 września 2016

Ciasto dyniowe

Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki kardamonu 2 szklanki startej na tarce dyni Hokkaido 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklanki słonecznika Tok pracy: Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Miksując na wolnych obrotach, dodajemy naprzemiennie olej i mąkę. Następnie proszek do pieczenia, sodę i kardamon. Na koniec startą dynię, słonecznik i odcedzoną żurawinę. Wylewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Początek jesieni do bani-albo z banią :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń