piątek, 24 lutego 2017

Śledzie z żurawiną

Śledzie z dżemem?!- D.P. przeszedł dreszcz obrzydzenia na widok żurawiny. Dobre to jest tato- wyraził swoją opinię Mały, który kilka dni temu uszczknął kilka kawałków z małego słoiczka. Ja śledzików nie lubię- dodał Maluch, przy okazji wsadzając swój mały nosek do słoika...
Składniki:
40 dag matjasów
10 dag suszonej żurawiny
2 małe, czerwone cebule
pieprz świeżo mielony
2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego
olej rzepakowy
Tok pracy:
Śledzie moczymy w wodzie ponad dwie godziny. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na małe kawałki. Żurawinę zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy. Cebulę kroimy na talarki lub piórka. Warstwami układamy w słoiku: śledzie, cebulę, żurawinę i przyprawy i tak kolejne warstwy. Na koniec całość zalewamy olejem, który powinien dotrzeć na dno słoja. Śledzie zostawiamy w słoju na co najmniej 24 godziny. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mniam, mniam, ja tam lubię i kapustkę i śledziki :)
    Wracasz do kulinarnych szaleństw, super!

    OdpowiedzUsuń