czwartek, 19 października 2017

Ciasto z malinami i kokosową kruszonką

Przepis dostałam od Mamy Bliźniaków, ale nie byłabym sobą, gdybym ciut go nie zmieniła. Mąki podane w przepisie zastąpiłam jasną orkiszową typ 630 i do ciasta dałam 1/5 cukru mniej...
Oryginalny przepis na ciasto:
20 dag cukru
4 jajka
25 dag masła/ margaryny- u mnie masło
1 op. cukru waniliowego
30 dag mąki tortowej
10 dag mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 kubka małej śmietany 18%
Kruszonka:
18 dag cukru
18 dag masła
20 dag mąki
80 g kokosu
Owoce:
30 dag mrożonych malin
Tok pracy:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą do miski. Dodać masło, śmietanę, rozbełtane jajka. Dokładnie zagnieść.  Ciasto wyłożyć na dużą blachę, potem zamrożone maliny. następnie zagnieść kruszonkę z pozostałych składników, którą urywać palcami i równomiernie układać na całość. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz