wtorek, 17 października 2017

Polędwiczki w cieście

Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe ok. 1/2 kg
pieprz kolorowy, sól
4 ząbki czosnku
10 ml wódki np. Soplicy śliwkowej
2,5 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1/2 szklanki śmietany 30%
szczypta soli
20 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 białka
olej rzepakowy

Tok pracy:
Polędwiczki umyć, osuszyć, posolić i obsmażyć na oliwie z każdej strony. Przełożyć na talerz do wystudzenia. Na koniec posypać je pieprzem oraz posiekanym czosnkiem. Mąkę przesiać do miski z solą i proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, rozbełtane ze śmietaną żółtka jaj. Ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i wsadzić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, Rozwałkować na prostokątny placek, wysmarować rozbełtanym białkiem. Ułożyć polędwiczkę, skropić ją wódką i szczelnie zamknąć. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z pieca polędwiczki w cieście zostawić na 10 minut do wystudzenia. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz